Doorgaan naar inhoud
Zin of onzin: suikervrij eten om af te vallen

Zin of onzin: suikervrij eten om af te vallen

Het klinkt heel logisch: wanneer je suikervrij eet, zal je snel kilo's kwijtraken. Maar is dat wel zo? En hoe werkt dat precies?

Allereerst: wanneer je alle suiker uit je dieet schrapt, kan je ook geen zuivel, fruit en sommige groenten meer eten. Helemaal suikervrij leven is dan ook niet verstandig of gezond. 

Suikervrij afslanken

Gezond suikervrij afslanken doe je het beste door het afschaffen van toegevoegde suikers in je eetpatroon. Dus geen taartjes, koekjes, zoete dranken en bewerkte voedingsmiddelen zoals brood en sauzen. Oh, en vergeet alcohol niet, want daar zit een boel suiker in!

suikervrij eten

Als je suikerhoudende voedingsmiddelen vervangt door meer vezels en voedingsmiddelen met veel natuurlijke vetten, blijf je langer vol, eet je over het geheel genomen minder en voorkom je die energiedip waardoor je weer naar een ander, suikerrijk tussendoortje hunkert. 

Suikerpiek

suiker

We hebben geen suiker nodig zoals we essentiële vetten, eiwitten en koolhydraten nodig hebben om ons lichaam te laten functioneren, dus minderen is sowieso zinvol. De suikers die vaak aan voedsel worden toegevoegd, zoals witte suiker en glucosesiroop zorgen voor een hoge suikerpiek. Hoe hoger deze piek (de zogenaamde glycemische index), hoe sneller de opname in het bloed, hoe sneller de bloedsuikerspiegel zal stijgen en nadien weer zal dalen in je bloed. Die bloedsuikerpieken zijn maar beter te vermijden, want ze kunnen de kans op diabetes verhogen en je hormonen uit balans brengen.

Lees ook: Het verband tussen overgewicht en hormonen

Suikerrijke diëten kunnen ervoor zorgen dat je nog meer gaan eten. Glucose geeft je een zaligmakend gevoel op korte termijn, maar maakt je moe en hongeriger als het uitgewerkt is. Daarna zul je alleen maar nog meer zoet lusten of opnieuw willen eten. 

Minderen in plaats van stoppen

cheat dayStoppen met alcohol, suikerhoudende dranken, taartjes en koekjes is een effectieve en gezonde manier om gewicht te verliezen - het vermindert verzadigd vet, suiker en calorieën. Maar minderen, in plaats van álle suiker uit te bannen, is gemakkelijker vol te houden en zal er minder toe leiden dat je geobsedeerd raakt door de voedingsmiddelen die je niet mag eten. Elke week een cheat day inlassen voorkomt dat je uiteindelijk zal toegeven aan een eetbui van het voedsel dat dat je jezelf  hebt ontzegd. 

Lees ook: Cheat day? Goed idee! En dit is waarom

Afvallen met SkinnyLove 

SkinnyLove ondersteunt je bij het afvallen. SkinnyLove is een afslankkuur¹  met 3 gegarandeerde werkingen:

  • Dubbele vetverbrander (2)
  • Minder honger (3)
  • 3-voudig effect dat je zin in zoet vermindert (3) 

Nieuwsgierig geworden om SkinnyLove uit te proberen? Koop dan nu je eerste kuur¹  online.

 

NAAR DE SHOP

Vorig artikel Deze 10 signalen geven aan dat je hormonen uit balans zijn
Volgend artikel Afvallen met intermittent fasting: kan dat?