Doorgaan naar inhoud
hormonen en overgewicht

Het verband tussen hormonen en overgewicht

Gewichtstoename heeft niet alleen te maken met het voedsel dat je eet of met hoeveel je beweegt. Het kan ook worden beïnvloed door je hormonen.

Vaak wordt gewichtstoename onmiddellijk toegeschreven aan een verandering in eetgewoonten of lichaamsbeweging. Als je merkt dat je een paar kilo bent aangekomen, raak je misschien gefrustreerd en ga je meer bewegen. Maar vaak zijn grotere gewichtsschommelingen echter te wijten aan een hormonale verandering of onevenwichtigheid, iets waar veel mensen niet bij stilstaan.

Hormonale veranderingen kunnen je eetlust beïnvloeden, de hoeveelheid die je eet en waar je trek in hebt. Ze kunnen er zelfs voor zorgen dat je meer of minder vet in je lichaam opslaat.

Hormonen die je gewicht beïnvloeden

Een groot aantal hormonen die belangrijk zijn voor je lichaam kunnen je gewicht aanzienlijk beïnvloeden. Het kan helpen om met je arts te praten over je zorgen over je gewicht en om uit te zoeken of je hormoonspiegels misschien zo onevenwichtig zijn dat er klachten ontstaan. Hieronder vind je enkele van de meest voorkomende hormonen die gewichtsschommelingen kunnen veroorzaken.

Insuline
Insuline is het hormoon dat je lichaam vertelt om vet op te slaan. Soms kan je insulinevoorraad pieken, zelfs als je geen diabetes hebt. Het vermijden van suikerhoudende voedingsmiddelen en niet te veel eten zijn goede manieren om je insuline onder controle te houden. Je kunt ook meer eiwitten eten en groene thee drinken om vergelijkbare effecten te bereiken.

Leptine
Leptine is het hormoon dat je een vol gevoel geeft. Helaas hebben mensen die al zwaarlijvig zijn soms problemen met het feit dat dit hormoon niet werkt zoals het zou moeten. Dit kan het moeilijk maken om gewicht te verliezen, zelfs met goed eten en sporten.

Je kunt de gevoeligheid van je lichaam voor leptine verbeteren door ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen te vermijden, meer vette vis te eten en minstens zeven uur per nacht te slapen.

Val je moeilijk in slaap? Word je doorheen de nacht regelmatig wakker en kan niet meteen opnieuw inslapen? Sleepdust kan je hierbij helpen, omdat het een goede nachtrust op een natuurlijke manier ondersteunt.

Cortisol
stresshormoonCortisol wordt vaak het stresshormoon genoemd, omdat het vrijkomt wanneer het lichaam onder stress staat. Als je cortisolspiegel chronisch hoog is, kan het moeilijk zijn om het (emo)eten te minimaliseren. Zelfs degenen die in staat zijn om dit probleem te vermijden, kunnen nog steeds moeite hebben met afvallen.

Om het cortisolniveau te verlagen, is het belangrijk om stress te vermijden, een evenwichtig eetpatroon te volgen en ten minste zeven uur per nacht te slapen.

Oestrogeen
broccoli afslankenOestrogeen, het vrouwelijke geslachtshormoon, kan gewichtstoename veroorzaken, of het nu extreem hoog of extreem laag is. Enkele manieren om je oestrogeen onder controle te houden zijn: voldoende vezels in je dieet, meer kruisbloemige groenten (bloemkool, broccoli, boerenkool, spruitjes, spitskool, koolrabi, …) eten en voldoende te bewegen.

 

Hormonale onevenwichtigheden die je niet kunt beheersen

Zelfs als je alles goed doet en deze tips gebruikt om je hormonen in balans te houden, kan het zijn dat je hulp van je arts nodig hebt.

Het kan helpen om je hormoonspiegels te laten controleren om uit te vinden welke te hoog of te laag zijn en welke meer in balans moeten worden gebracht. Op die manier weet je wat de oorzaak is van je gewichtstoename (of -afname) en hoe je dit probleem thuis en met de hulp van de arts beter kunt aanpakken.

SkinnyLove als ondersteuning

SkinnyLove ondersteunt het afslanken op een natuurlijke manier. Door SkinnyLove te drinken, leer je jouw lichaam de kracht van de natuur kennen. Die kracht zorgt ervoor dat je lichaam zich herprogrammeert. Hierdoor schiet je vetverbranding in actie, heb je minder zoete cravings en geraakt je energieniveau opnieuw in balans.

Drink elke dag SkinnyLove en laat de kracht van de ingrediënten hun werk doen.

  • Groene koffie maakt je alerter en gember geeft je meer energie. Je zult je vitaler en energieker gaan voelen.
  • Brandnetel, matcha groene thee, kurkuma en peper geven je huid een oppepper.
  • Opuntia ficusiniduca en kurkuma hebben een gunstig effect op het vetmetabolisme.

Bestel vandaag nog de SkinnyLove afslankkuur: je leven begint nu!

 

Vorig artikel Vermijd suikervervangers wanneer je wilt afvallen
Volgend artikel Zijn koolhydraten goed of slecht voor de lijn?