Doorgaan naar inhoud
afvallen met intermittent Fasting

Afvallen met intermittent fasting: kan dat?

Intermittent fasting is een methode dat vasten en eten afwisselt volgens een regelmatig schema. De focus ligt niet op wát je eet, maar wánneer je eet. Het belooft een betere gezondheid en gewichtsverlies, maar wat is het precies?

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting is een eetschema waarin je korte periodes van vasten afwisselt met periodes waar je alles mag eten. Binnen dit eetpatroon eet je niet 5 of 6 keer per dag zoals binnen een gebruikelijk voedingspatroon. Bij intermittent vasten wissel je periodes waarbij je vast (dus niet eet) af met eetmomenten. Je mag in de periodes dat je niet eet wel water, koffie of thee drinken. Het gaat erom dat je geen producten neemt die calorieën bevatten. Ook uitgesloten zijn caloriearme drankjes zoals light-frisdranken die een smaakje hebben waardoor je hersenen denken met een calorierijk product te maken hebben.

Varianten van intermittent fasting

Er zijn verschillende varianten van intermittent fasting. De meest gebruikte zijn:

5 – 2 regel Hierbij eet je 5 dagen normaal, waarna je 2 dagen vast. Op dagen dat je vast, mag je nog wel iets eten, maar altijd minder dan 25% van je normale energiebehoefte.

8 – 16 regel Hierbij eet binnen 24 uur enkel gedurende 8 uur, de overige 16 uur eet je niet.

Alternate day Hierbij eet je de ene dag normaal en de volgende dag vast je. Op de dagen dat je vast, mag je nog wel iets eten, maar nog altijd minder dan 25% van je normale energiebehoefte.

Intermittent fasting en gewichtsverlies

Onderzoek toont aan dat er weinig tot geen verschil bestaat tussen intermittent vasten en een dieet waarbij je minder calorieën tot je neemt. Je speelt er dus niet per se sneller gewicht mee kwijt. De snelheid van het gewichtsverlies zal ook sterk variëren van persoon tot persoon, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder: het startgewicht, welke methode je toepast, de hoeveelheid voedsel en welk voedsel dat je eet, …

Met intermittent fasting kun je dus gewicht verliezen, mits je in totaal minder calorieën met je voeding binnenkrijgt dan je verbruikt. Om de dag vasten leidt tot een groter gewichtsverlies dan periodiek vasten. Dit is vrij logisch, want zo heb je meer dagen per week dat je minder eet. Het is nog niet bekend of mensen na langere tijd het verloren gewicht nog steeds kwijt zijn.

Effecten op lange termijn

Gegevens over de langetermijneffecten van intermittent fasting op gezondheid en ziekterisico zijn zeer beperkt. Het is dan ook niet bekend of intermittent fasting op de lange termijn gezondheidsrisico’s of gezondheidswinst oplevert.

Intermittent fasting voor iedereen?

Hoewel de gemiddelde persoon waarschijnlijk geen of minimale bijwerkingen zal ervaren, moeten mensen met bepaalde medische aandoeningen of die bepaalde medicijnen nemen met hun arts praten voordat ze een vastenplan proberen. Dit geldt voor onder andere:

  • vrouwen die borstvoeding geven
  • zwangere vrouwen
  • mensen die proberen zwanger te worden
  • mensen met diabetes
  • mensen met een lage bloeddruk
  • mensen die medicijnen gebruiken
  • mensen met eetstoornissen
  • mensen met ondergewicht

De nadelen van Intermittent fasting

Doorzettingsvermogen

Voor intermittent fasting moet je beschikken over een pak wilskracht en volharding. Voor wie het eetpatroon nooit eerder gevolgd heeft, zal vooral tijdens de eerste dagen de verleiding het grootst zijn. Volhouden is ook lastig voor mensen die nog vaak last hebben van cravings.

Energietekort Wanneer je langere periodes niet eet, kost dit je lichaam energie. Je bent sneller vermoeid en je moet je lichaam ‘sparen’.

Intermittent fasting en SkinnyLove

Zo maar starten met intermittent vasten door een periode niet te eten om je vervolgens vol te stoppen met ongezonde voeding, heeft geen enkele nut. Wanneer je langere tijd afwisselend vast, is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt op de dagen dat je terug normaal eet. Met intermittent fasting verander je je eetgewoonten namelijk niet. Kies dus liever voor een verantwoord eetpatroon waarbij je langzaam afvalt zonder dat je inlevert op belangrijke voedingsstoffen.

SkinnyLove kan je hierbij helpen. Wil je op een verantwoorde wijze naar je droomgewicht? SkinnyLove heeft een gegarandeerd afslankende werking!

Lees er nu alles over: SkinnyLove: verlies geen tijd, verlies gewicht.

Vorig artikel Zin of onzin: suikervrij eten om af te vallen
Volgend artikel 'Moet ik afvallen?' deze 6 tekenen vertellen het je