Doorgaan naar inhoud
Waarom je nooit aan het hCG-dieet moet beginnen als je wilt afvallen

Waarom je nooit aan het hCG-dieet moet beginnen als je wilt afvallen

Veel Hollywoodsterren zweren bij het zogenoemde hCG-dieet. En wanneer de A-list dit doet, volgt vaak de rest van de wereld. Maar is dit dieet – waarbij je een zwangerschapshormoon inneemt – aan te raden? Het antwoord is simpel: nee. Wij leggen je uit waarom je er beter nooit aan moet beginnen!

Wat is het hCG-dieet precies?

Het hCG-dieet werd al in 1954 ontwikkeld door de Engelse arts Dr. Albert Simeons. Het is een stofwisselingsdieet waarbij je het zwangerschapshormoon hCG (humaan choriongonadotrofine) middels druppels, injecties, of pillen inneemt. Het zou er voor zorgen dat je eetlust wordt onderdrukt en gewichtsverlies bevordert.

Let op: daarnaast beveelt het dieet een strenge calorierestrictie aan van slechts 500 tot 800 calorieën per dag. Je leest het goed: 500 calorieën per dág..

Waarom het hCG-dieet geen goed idee is wanneer je wilt afvallen

Kun je er gewicht mee verliezen? Natuurlijk, maar dat is vooral omdat je nauwelijks calorieën binnenkrijgt.

Diëten waarbij je zo weinig calorieën per dag tot je neemt, kunnen zorgen voor galstenen, een onregelmatige hartslag en een tekort aan vitaminen en mineralen. Oftewel: geen gezonde manier om gewicht te verliezen.

Veelgehoorde bijwerkingen van het HCG-dieet zijn bovendien: vermoeidheid, prikkelbaar, rusteloosheid, depressie, vochtophoping (oedeem), en zwelling van de borsten bij jongens en mannen. Een ander ernstig probleem is het risico van de vorming van bloedklonters die de bloedvaten blokkeren.

Onderzoeken* hebben aangetoond dat niet het hCG het gewichtsverlies veroorzaakte – het was de lage calorie-inname. Het toonde aan dat het nemen van hCG mensen niet helpt gewicht te verliezen, obesitas niet heeft behandeld en geen gevoelens van honger onderdrukt of gevoelens van welzijn heeft bevorderd. 

Mensen die een dieet volgen dat zo weinig calorieën bevat, zullen hoogstwaarschijnlijk gewicht verliezen, althans op korte termijn. Het hCG-dieet is niets meer of minder dan een crashdieet. Hallo jojo-effect!

Liever op een gezonde en duurzame manier afslanken?

Liever geen dieet volgen en (gezond) blijven eten zonder hormonen in je lichaam te stoppen? Bij SkinnyLove vertellen we je niet wat je wel en niet moet eten en hoef je geen calorieën te tellen. Het is niet de bedoeling dat je je hele eetpatroon omgooit — integendeel. Drink twee shakes per dag en SkinnyLove doet de rest. De kruidenmengeling herprogrammeert je smaakprofiel³ , waardoor je geen zin meer hebt in zoet. Dit komt omdat gember, kaneel en matcha groene thee een gunstige invloed op je bloedsuikerspiegel hebben. Bovendien bevat SkinnyLove een dubbele vetverbrander2 die je vetmetabolisme sterk ondersteunt. 

Lees ook: Een dieet volgen heeft weinig zin

* Een overzicht van 1995 van studies, gepubliceerd in het British Journal of Clinical Pharmacology

Vorig artikel 5 bizarre diëten die je NOOIT moet gaan volgen!
Volgend artikel Verantwoord afvallen na de bevalling