Doorgaan naar inhoud
metabolisme

Metabolisme versnellen zonder te sporten? Met deze 3 tips lukt het!

Je metabolisme versnellen zonder (extra) te sporten? Het kan! Ontdek snel met welke drie tips je het beste resultaat boekt.

1. Eet meer eiwitten om je metabolisme te versnellen

Je lichaam heeft energie nodig om de voedingsstoffen die je binnenkrijgt te verteren en op te nemen. Voor sommige voedingsmiddelen verbruikt je lichaam meer energie dan voor andere, zoals bij eiwitten. Een deel van de calorieën uit eiwit wordt direct na de maaltijd omgezet in warmte. Door het eten van eiwitten kun je je metabolisme dus een beetje versnellen. Bijkomend voordeel is dat eiwitten je spierweefsel in stand houden. En spierweefsel verbruikt meer calorieën dan vetweefsel! Wie al eens dieetadvies heeft gekregen, weet dat eiwitten zorgen voor een vol, verzadigd gevoel. Zeker wanneer je minder koolhydraten eet, snakt je lichaam naar voedsel met wat extra bite zoals in eiwitten, waardoor je minder snel honger krijgt. Zorg daarom dat je voldoende mager vlees, vis, pitten en zaden eet.

Als lunch stoom je bijvoorbeeld wat kip of kalkoen, aangevuld met groenten. En maak bij het ontbijt de juiste keuzes qua beleg: kant-en-klare (vlees)salades zijn in ieder geval uit den boze. Ga voor het pure, oorspronkelijke stukje vis of vlees, eventueel gemarineerd in olijfolie.

Koffie met eiwitten #proffee

Wist je dat er ook natuurlijke oplossingen bestaan om je metabolisme te versnellen terwijl je drinkt? SkinnyLove Coffee is een kwaliteitsvolle mengeling van Arabica en Robusta koffiebonen en groenethee-extract voor een heerlijke verkwikkende kop koffie. Het is een vezel- en eiwitrijke drank met verlaagd  ​cafeïnegehalte die perfect past binnen een gezonde levensstijl. SkinnyLove Coffee heeft ​een subtiele nootachtige smaak met een zacht bittere afdronk.

2. Zit niet stil

Inderdaad, het is mogelijk om je metabolisme te versnellen zonder uren in de sportzaal door te moeten brengen. Maar, dat is geen excuus om niet te bewegen! Natuurlijk mag je even heerlijk genieten van een filmpje, of lezen in bed. Maar onthoud dat langdurig zitten écht slecht is voor je lichaam. Werk je op kantoor? Dan is het je misschien al opgevallen dat je enkele kilo’s bent aangekomen sinds het begin van je carrière. Dat komt doordat je een stuk minder beweegt. Zit je in de bouw of heb je een ander ‘actief’ beroep? Let dan toch op dat je ‘s avonds nog iets meer doet dan alleen bankhangen.

De gevolgen van te lang zitten, laten zich al snel merken in je onderrug. Maar dat niet alleen: met de jaren komen we inderdaad aan door stil te zitten. Dat komt doordat het vetweefsel toeneemt, terwijl het spierweefsel juist minder wordt. Zet dus je spierweefsel iedere dag aan het werk! Dit kan door lange periodes van televisie kijken of achter de computer zitten te onderbreken door kleine beweegmomenten: traplopen of een paar squats zijn vaak al voldoende.

3. Houd het koel. Dat stimuleert ook je metabolisme.

Een klein beetje ongemak is voor je lichaam een goede zaak. Als we het koud hebben, maakt ons lichaam namelijk bruine vetcellen aan. Vet, zei je? Inderdaad, maar bruine vetcellen bezitten een bijzondere eigenschap. Bruin vet wordt namelijk niet gewoon opgeslagen, maar helpt juist om meer calorieën te verbranden. Om de aanmaak van bruin vet te stimuleren wordt daarom een (te) warme leefomgeving afgeraden. Echt koukleumen hoeft ook weer niet: door je verwarming 2 of 3° C lager te zetten verbruikt je lichaam tot 15% meer energie, ook zonder beweging. Dat is makkelijk gewonnen!

Vorig artikel Is mango eten gezond? Dit is waarom deze vrucht écht goed is voor je
Volgend artikel Het hongerhormoon: de invloed van ghreline op je gewicht