Alles wat je moet weten over de menopauze
Wat is de menopauze?
De menopauze (of overgang) is het einde van de menstruatiecyclus van een vrouw. De term kan elke verandering beschrijven die je doormaakt vlak voor of na het einde van je laatste menstruatie, wat het einde van je voortplantingsjaren markeert.Menopauze en vervroegde menopauze
Vrouwen worden geboren met al hun eitjes, die in hun eierstokken worden bewaard. De eierstokken maken ook de hormonen oestrogeen en progesteron, die je menstruatie en het vrijkomen van eicellen (ovulatie) regelen. De menopauze treedt op wanneer de eierstokken niet meer elke maand een eicel vrijgeven en de menstruatie uiteindelijk stopt. De menopauze is een vast gegeven voor vrouwen van boven de 40 jaar. Sommige vrouwen kunnen de menopauze voortijdig (voor de 40 jaar) doormaken, men spreekt dan 'vervroegde menopauze' of 'vroegtijdige overgang'. Vervroegde menopauze kan veroorzaakt worden door een operatie, zoals het verwijderen van de eierstokken of schade aan de eierstokken, bijvoorbeeld door chemotherapie.
Drie fases van de menopauze
Wie denkt dat de menopauze met een jaar over is, heeft het mis. De menopauze kan tot wel tien (!) jaar duren en kent drie verschillende fases.
Premenopauze of perimenopauze
Deze fase begint meestal enkele jaren voor de menopauze, wanneer de eierstokken langzaam minder oestrogeen aanmaken. De perimenopauze duurt tot de menopauze, het punt waarop de eierstokken stoppen met het vrijgeven van eicellen. In de laatste 1 tot 2 jaar van dit stadium daalt het oestrogeengehalte sneller. Veel vrouwen hebben dan last van symptomen, maar zijn dus nog niet in de overgang en nog vruchtbaar.
Menopauze
Wanneer je een jaar lang geen menstruatie meer hebt gehad, ben je hoogstwaarschijnlijk in de menopauze beland. Dit gebeurt meestal rond het 52e levensjaar. Je eierstokken zijn gestopt met het vrijgeven van eitjes en het maken van het grootste deel van hun oestrogeen. Je bent nu niet meer vruchtbaar.
Postmenopauze De postmenopauze is de periode na het intreden van de menopauze. Bij vele vrouwen zullen na een tijdje de overgangsklachten afnemen.
Symptomen
- Opvliegers of zweetaanvallen
- Nachtzweten
- Slapeloosheid en vermoeidheid
- Gemoedsstoornissen: droefheid, prikkelbaar, depressief, angst, concentratiestoornissen, vergeetachtigheid, …
- Verminderd libido, vaginale droogte,
- Frequentere urineweginfecties
- Gewrichtspijnen of stijfheid
- Hoofdpijn
- Menstruatiestoornissen (cyclus wordt korter, langer, heviger, lichter, onregelmatiger, blijft weg)
- Effect op de bloedsuikerspiegel, cholesterol en bloeddruk met een hoger risico op cardiovasculaire aandoeningen als gevolg
Hoe lang duren de symptomen van de menopauze?
De menopauze is bij elke vrouw anders. In het algemeen duren de symptomen van de perimenopauze ongeveer 4 jaar.Hoe weet je of er sprake is van de menopauze?
Je zou zelf kunnen vermoeden dat je in de menopauze gaat. Of je dokter zal iets zeggen, gebaseerd op de symptomen die je hebt. Je kunt je menstruatie bijhouden en ze in kaart brengen als ze ongelijkmatig worden. Dat patroon zal een andere aanwijzing zijn voor je dokter dat je in de menopauze zit. Tussen de leeftijd van 48 en 50 jaar worden de cycli meestal langer. Op een gegeven moment treedt er geen menstruatie meer op. Vaak gaat dit gepaard met bepaalde symptomen, zoals opvliegers, die de belangrijkste klacht zijn van vrouwen in de menopauze. Bij twijfel over de diagnose menopauze kan de toestand van de eierstokken worden nagegaan met een hormoonbepaling in het bloed. Als de vrouw nog de pil neemt, of een andere hormonale contraceptiemethode gebruikt, moet deze gestopt worden gedurende vier tot zes weken voor de bloedafname.
Behandeling van de menopauze
De menopauze is een natuurlijk proces. Veel symptomen zullen na verloop van tijd verdwijnen. Maar als ze problemen veroorzaken, kunnen behandelingen je helpen je beter te voelen. Naast medicatie zoals hormoontherapie zijn er nog andere oplossingen die klachten kunnen verhelpen of sterk verminderen, zoals natuurlijke middelen of aanpassingen in levensstijl.
Menopauze en gezondheidsproblemen
Het verlies van oestrogeen door de menopauze hangt samen met een aantal gezondheidsproblemen die steeds vaker voorkomen naarmate vrouwen ouder worden. Na de menopauze hebben vrouwen meer kans op:- Botontkalking (osteoporose)
- Hartaandoeningen
- Blaas en darmen die niet werken zoals ze zouden moeten...
- Hoger risico op de ziekte van Alzheimer
- Meer rimpels
- Slechte spierkracht en -spanning
- Zwakker zicht, zoals bij staar (vertroebeling van de ooglens) en maculaire degeneratie (afbraak van de kleine vlek in het midden van het netvlies dat het middelpunt van het zicht is)