Doorgaan naar inhoud
4 factoren die overgewicht kunnen veroorzaken

4 factoren die overgewicht kunnen veroorzaken

Te veel (ongezond) eten en weinig bewegen zijn de meest bekende factoren die overgewicht veroorzaken. Wanneer jij je schuldig maakt aan deze vier factoren, loop ook jij kans op overgewicht. 

4 factoren die overgewicht kunnen veroorzaken

Je slaapt minder dan 7 uur per nacht

Naast het voorkomen van hartaandoeningen, beroertes, depressies en andere aandoeningen, helpt een goede nachtrust gewichtstoename en obesitas te voorkomen. Wat is de juiste hoeveelheid? Voor volwassenen van 18 tot 60 jaar 7 of meer uur; mensen van 61 tot 64 jaar 7 tot 9 uur en mensen ouder dan 65 jaar 7 tot 8 uur. 

nachtrustHet lichaam krijgt tijdens het slapen de kans om te herstellen en zichzelf te herstellen. Als het niet genoeg tijd heeft om dit op lange termijn te doen, komen stresshormonen en andere ontstekingsfactoren vrij, omdat het lichaam begint te reageren alsof het onder chronische stress staat. Een van de belangrijkste spelers op het gebied van stresshormonen is cortisol, dat vrijkomt als reactie op chronische stress. 

Als je cortisolspiegel chronisch hoog is, kan het moeilijk zijn om het (emo)eten te minimaliseren. Zelfs degenen die in staat zijn om dit probleem te vermijden, kunnen nog steeds moeite hebben met afvallen.

Slaaptekort verhoogt het hormoon ghreline, dat de eetlust doet toenemen, en verlaagt omgekeerd het hormoon leptine, dat je vertelt dat je vol zit. 

Lees ook: het verband tussen hormonen en overgewicht

Je eet te vaak take away

take awayJa, we moesten de locals supporten. Dus sinds de corona zijn we massaal take away gaan halen bij ons favoriete restaurant. Maar doe dat toch niet te vaak. De kans dat je daarom minder gezond en meer vetten eet, is groot. Zéker wanneer je in plaats van je lokale restaurant, je take out regelmatig bij een fastfoodketen haalt. Beter maak je thuis een gezonde en verse maaltijd klaar. 

Geen inspiratie om iets gezonds op tafel te toveren? Geen nood, wij hebben genoeg lekkere receptjes waar je niet van bijkomt:

Koken zonder bijkomen: recepten

De friteuse draait overuren

Eigenlijk weet je dit natuurlijk al, maar we zeggen het toch nog maar eens: gefrituurd voedsel zal je hart sneller en vaker aantasten dan zowat elke ander voedsel en bovendien vliegen de kilo's eraan. Denk dus nog eens na voor je die friteuse wilt aanzetten.

 

 

Je gaat met de auto naar je werk

factoren die overgewicht veroorzakenOf om een boodschap te doen, je kind van school te halen of naar een park om te gaan wandelen (!). Je pakt al snel de auto om je te verplaatsen? Pak eens vaker de fiets wanneer je geen hele lange afstanden hoeft af te leggen of wandel naar de winkel voor een kleine boodschap. Een trap nemen in plaats van de lift, doet ook al wonderen voor je gewicht! Als je nog steeds thuis werkt, zet je zelfs die 10 stappen naar je auto niet meer. Zorg er dus voor dat je elke dag even van je thuiswerkplek weggaat en een wandeling of fietstochtje maakt. 

 

Vorig artikel Alles wat je moet weten over de menopauze
Volgend artikel The SkinnyLove way of living: op naar je droomgewicht!