Doorgaan naar inhoud
Tanja: "Het zweet droop over mijn rug, zó mijn broek in"

Tanja: "Het zweet droop over mijn rug, zó mijn broek in"

Tanja is 53 en dat de menopauze lastig zou zijn, had ze wel verwacht. Maar niet dat het zó beschamend zou zijn. “Ik durfde niet meer op de leren bank van mijn beste vriendin te zitten, uit angst dat mijn zweet er vlekken op zou maken. Laat staan bij iemand in de auto gaan zitten. En een date? Vergeet het maar…”

Tanja: “Ik was 48 en een aantal vriendinnen van mij klaagden al over de symptomen van de overgang. Opvliegers, vermoeidheid, dat soort zaken. Ja, ik was op een leeftijd dat ook ik snel aan de beurt was, maar tot nu toe was de overgang oor mij slechts iets ongemakkelijks voor oudere vrouwen. Het is heel gek, maar je denkt nog heel lang dat je niet oud bent. Alsof de hele wereld ouder wordt, maar jij nog steeds 36 bent, zo voelde ik me. Ik zat vol energie, had een goed figuur en die paar grijze haren liet ik bij de kapper zorgvuldig camoufleren.”

“Toen mijn man heel voorzichtig opperde dat het hier misschien ging om iets dat met mijn leeftijd te maken had, heb ik ik hem twee dagen genegeerd”

Grootverbruiker van XL maandverband

“Op een gegeven moment begon mijn menstruatie anders te verlopen. Ik was altijd heel regelmatig ongesteld en was (weet ik nu) gezegend met heel weinig klachten rond mijn cyclus. Ineens was er geen peil meer op te trekken wanneer ik ongesteld zou worden en werd ik grootverbruiker van extra large maandverband. Ook merkte ik dat ik rond die periode sneller geïrriteerd raakte op.. Nou ja, op álles! Toen mijn man heel voorzichtig opperde dat het hier misschien ging om iets dat met mijn leeftijd te maken had, heb ik hem twee dagen genegeerd (lacht).”

“Ik dacht eerst nog aan een beginnend griepje”

Mag het raam open?

het zweet liep van mijn rug“Ik fiets naar mijn werk en neem altijd de trap naar mijn kantoor op de derde verdieping. No biggie, dat deed ik zonder moeite. En toen ineens, tijdens het fietsen, droop het zweet over mijn rug, zó mijn broek in. Ik dacht eerst nog aan een beginnende griepje (het was pré-coronatijd), maar toen mijn collega mij vroeg of ik ‘de marathon van Rotterdam gelopen had, want ik zweette zo erg’, begon er iets te dagen. En toen ik tijdens een meeting vroeg of het raam open mocht, want het was zo warm, wist ik wat er aan de hand was. Het was december en -3 graden. De menopauze had haar intrede gedaan.”

“Toen ik eindelijk de moed vond om op dat ellendige ding te gaan staan, gaf ‘ie 5 kilo extra aan!”

Mens, je bent in de overgang!

“Ik had dus het vermoeden dat mijn beurt was gekomen en de ‘pre-menopauze’ was ingezet, maar hoe nu verder? Ik besloot het, zoals veel vrouwen, te negeren. Wie weet had ik het me ingebeeld en hoe erg kon het zijn? Misschien was dit het wel en zou ik er met deze milde klachten vanaf komen. Toen de knoop van mijn spijkerbroek bijna niet meer dicht ging, hield ik mezelf dan ook voor dat ‘ie was gekrompen en kreeg mijn man de schuld, omdat hij ‘m waarschijnlijk in de droger had gestop. Wat niet zo was (arme ziel..).

Maar de weegschaal liegt niet. Toen ik eindelijk de moed vond om op dat ellendige ding te gaan staan, gaf ‘ie 5 kilo extra aan! En ik had niet anders geleefd. Ik at gezond (nou ja, meestal dan, de chocolade begon steeds vaker te lonken), ik bewoog voldoende. Het keiharde oordeel schoot door mijn hoofd: ‘Mens, je bent in de overgang!’. De hormonen hielpen ook niet echt mee en ik barstte dan ook in tranen uit (lees: hysterische huilbui).”

“Die stomme overgang heeft drie fases”

Opvliegers, nachtzweten, doffe huid = doffe ellende

“Je leest over een een scala aan klachten die je kunt krijgen tijdens de (pre)menopauze. Jep, ik heb ze bijna allemaal moeten doorstaan: opvliegers, vermoeidheid (middagdutjes!), nachtzweten (ugh!), vreetbuien (chocolade werd mijn beste vriend), moodswings (mijn man en kinderen waren vaak slachtoffer), die verdomde kilo’s die maar niet verdwenen, een doffe huid,… Het was doffe ellende om het zo te zeggen.

Van de huisarts en andere informatie die ik tot me nam, leerde ik dat de overgang niet een jaartje afzien is. Nee, die stomme overgang heeft drie fases en die kunnen bij elkaar jaren duren!”

Het hele jaar door ongesteld, zónder bloedverlies

“De overgang. Dat was jarenlang iets voor in de verre toekomst. En nu zit ik er middenin. Ik ben niet iemand die lijdzaam gaat zitten afwachten op wat komen gaat. Ik ben iemand van de actie! Medicijnen en hormoontherapie kunnen een oplossing zijn, maar daar wil ik (nog) niet aan beginnen. Hoe vervelend de symptomen ook zijn, ik kan er wel gewoon normaal mee leven. Het is vooral erg lastig en vervelend. Alsof je het hele jaar ongesteld bent, maar dan zonder bloedverlies (wat dan weer een voordeel is!). Wat mij wel heeft geholpen is nog meer te letten op wat ik in mijn mond stop. Ik probeer zo veel mogelijk natuurlijke en biologische producten te eten, te minderen met suiker, alchohol en cafeïne en ik blijf bewegen zoals ik al deed. Een keer in de week houd ik een cheatday waarop ik chocolade en een glas wijn mag van mezelf. Zo is dat prima vol te houden!

Wij vrouwen hebben jarenlang last van hormonen, menstruatie én kunnen kinderen baren”

Het natuurlijke drankje SkinnyLove heeft mij geholpen om weer meer energie te krijgen en mijn huid stralender te maken. De kilo’s ben ik nog niet kwijt, maar dat is oké, want dat hoeft niet zo snel mogelijk. Ik leer langzaam mijn nieuwe ‘ik’ te accepteren en voel dat ik weer beter in mijn vel ga zitten. Wij vrouwen hebben jarenlang last van hormonen, menstruatie én kunnen kinderen baren, dus die menopauze kunnen we ook wel aan!”

Ook interessant om te lezen:

Vorig artikel Wat zegt je buikomtrek over je gezondheid?
Volgend artikel Eetbui gehad? 4 tips voor wat je best hieraan doet (schaam je vooral niét)