Doorgaan naar inhoud
sneller afvallen

Vallen mannen sneller af dan vrouwen?

Ben je samen met je partner gestart met afvallen en lijkt het alsof de kilo's er bij hem afvliegen, terwijl jij heel de tijd op hetzelfde gewichtsplateau blijft hangen? Vallen mannen sneller af dan vrouwen, of is dat gewoon een fabeltje?

Het antwoord is jammer genoeg nee, het is geen fabeltje #oneerlijk Dat mannen sneller afvallen dan vrouwen is pure realiteit. Dit valt te verklaren door heel wat verschillende factoren. Uiteraard betekent dat niet dat vrouwen niet kunnen afvallen. Iedereen die een gezonde levensstijl aanneemt, kan gewicht verliezen. Iedereen valt bovendien op een ander tempo af, maar dat betekent niet dat het je niet kan lukken.

Lees ook: Zo herken je of je echt honger hebt of niet

Rustmetabolisme

sneller afvallen

Een eerste verklarende factor voor waarom mannen sneller afvallen dan vrouwen is het feit dat mannen een sneller rustmetabolisme hebben. Hoe dat komt? Omdat een mannenlichaam automatisch een hoger spierpercentage bevat, waar een vrouwenlichaam een hoger vetpercentage heeft. Het komt dus door moeder natuur dat vrouwen moeilijker kunnen afvallen en meer vet te verbranden hebben. Doordat mannen een hoger spierpercentage hebben, verbruiken ze meer energie in rust. Spieren verbruiken nu eenmaal meer energie dan vet, zelfs wanneer je niets aan het doen bent. In het algemeen hebben vrouwen ongeveer 15 procent meer vet dan mannen, al verschilt dat opnieuw van persoon tot persoon.

Lees ook: The SkinnyLove way of living: op naar je droomgewicht

Meer eten

sneller afvallen

Aangezien mannen een hoger rustmetabolisme en een hoger spierpercentage hebben, kunnen ze eigenlijk meer eten dan vrouwen. Ze hebben meer energie nodig om te blijven functioneren. Wanneer ze dan plots beslissen om hun levensstijl om te gooien en heel gezond te beginnen eten, zullen ze sneller gewicht verliezen omdat het lichaam ineens grote verschillen in opgenomen calorieën ervaart. Net omdat ze zoveel energie nodig hebben, zal een aanpassing in het eetpatroon een serieus effect op het gewicht hebben.

Lees ook: Zo veel mag je eten als je af wilt vallen

Hormonen

hormonen

Alsof dat nog niet genoeg was, hebben vrouwen ook minder geluk met hun hormonen dan mannen. Het mannelijke hormoon testosteron zorgt ervoor dat mannen makkelijker spiermassa aanmaken. Vrouwen hebben minder geluk met oestrogeen. Voornamelijk tijdens de menstruatie piekt het oestrogeengehalte. Hoe hoger het oestrogeenlevel in je lichaam, hoe meer vocht je vasthoudt en hoe meer je weegt. Bovendien scheiden vetcellen zelf ook nog oestrogeen af in een vrouwenlichaam. De hormonen maken het er dus niet simpeler op.

Lees ook10 signalen die aangeven dat je hormonen uit balans zijn 

Het is dus wel degelijk zo dat mannen sneller gewicht verliezen dan vrouwen. Dat betekent natuurlijk niet dat vrouwen niet veel kunnen afvallen. Laat je niet ontmoedigen dames, je zal trots zijn op je resultaat!

Vorig artikel Constipatie: hoe kom je eraan en hoe raak je er van af?
Volgend artikel Alcohol en gewichtsverlies: waarom alcohol afvallen in de weg staat