Doorgaan naar inhoud
Pas op voor deze risico's van intermittent fasting

Pas op voor deze risico's van intermittent fasting

De laatste jaren is intermittent fasting steeds populairder geworden, omdat het een betere gezondheid en minder kilo's belooft. Maar er zitten echter ook risico's aan.

Voorstanders beweren dat langere periodes van vasten (langer dan de normale tijd tussen maaltijden) goed is voor de celvernieuwing, beter is voor je darmen, je gezondheid in zijn algemeen bevordert en bovendien ervoor zorgen dat je kilo's verliest. Maar er zijn ook risico's en bijwerkingen verbonden aan intermittent fasting.

De meest voorkomende vormen van intermittent fasting

intermittent fasting

Voordat we de bijwerkingen van intermittent fasting afwegen, is het belangrijk om te weten dat er verschillende vormen van intermittent fasting zijn. Let op! Het bewijs van hun effectiviteit en veiligheid op lange termijn is nog niet bekend. Hoewel er veel interesse is voor intermittent fasting, valt de hoeveelheid kwalitatief onderzoek nog tegen. Veel studies zijn kort of alleen op dieren uitgevoerd. Over de effecten op de lange termijn weten we dus nog niet veel.

Alternate day fasting (of adf fasting)

Hierbij moet om de andere dag gevast worden

Gewijzigd afwisselend vasten,

Hierbij eet je om de andere dag slechts 25 procent van je gebruikelijke voeding.

Periodiek vasten

Hierbij eet je slechts twee dagen per week ongeveer 500 tot 600 calorieën per dag.

Tijdsbeperkt eten

Waarbij je je  dagelijkse "eetmoment" beperkt.

Lees ook: gewicht verliezen met intermittent fasting, kan dat?

De risico's van intermittent fasting

Sommige vormen kunnen meer bijwerkingen hebben dan andere, maar over het algemeen is het belangrijk om de volgende bijwerkingen van intermittent fasting met een arts te bespreken voordat je een plan kiest dat bij jouw levensstijl past. 

Van intermitterend vasten kun je je ziek gaan voelen

risico's intermittent fastingAfhankelijk van de lengte van de vastenperiode, kunnen mensen hoofdpijn, lusteloosheid, humeurigheid en constipatie ervaren. Om sommige van deze ongewenste bijwerkingen te verminderen, kan je overschakelen van vasten naar periodiek vasten of een tijdbeperkt eetplan waarbij je elke dag binnen een bepaalde periode mag eten.

Het kan ertoe leiden dat je te veel en niet gezond eet

risico's intermittent fastingEr is een sterke biologische drang om te veel te eten na een vastenperiode, omdat je eetlusthormonen en hongercentrum in je hersenen in overdrive gaan als je geen voedsel meer hebt. Het is natuurlijk voor mensen om zichzelf te willen belonen nadat ze heel hard werk hebben verricht, zoals lichaamsbeweging of vasten voor een lange periode, dus er is een gevaar van het toegeven aan ongezonde voedingsgewoonten op niet-vastendagen.

Het kan risicovol zijn als je bepaalde medicijnen slikt

Als je intermittent fasting wilt proberen, bespreek het dan eerst met je arts. Maaltijden overslaan en het aantal calorieën sterk beperken kan gevaarlijk zijn voor mensen met bepaalde aandoeningen, zoals diabetes. Sommige mensen die medicijnen slikken voor hun bloeddruk of hartaandoeningen kunnen ook vatbaarder zijn voor onevenwichtigheden in natrium, kalium en andere mineralen tijdens perioden van vasten die langer duren dan normaal. Mensen die hun medicijnen met voedsel moeten innemen - om misselijkheid of maagirritatie te voorkomen - doen er misschien niet goed aan om te vasten.

Intermittent fasting en SkinnyLove

Zo maar starten met intermittent vasten door een periode niet te eten om je vervolgens vol te stoppen met ongezonde voeding, heeft geen enkele zin. Wanneer je langere tijd afwisselend vast, is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt op de dagen dat je terug normaal eet. Met intermittent fasting verander je je eetgewoonten namelijk niet. Kies dus liever voor een verantwoord eetpatroon waarbij je langzaam afvalt, zónder dat je inlevert op belangrijke voedingsstoffen. SkinnyLove kan je hierbij helpen. Wil je op een verantwoorde wijze naar je droomgewicht? SkinnyLove heeft een gegarandeerd afslankende werking¹ !

Lees er nu alles over: SkinnyLove: verlies geen tijd, verlies gewicht.

Vorig artikel Heb ik echt honger? Zo herken je of je honger hebt of niet
Volgend artikel Constipatie: hoe kom je eraan en hoe raak je er van af?