Doorgaan naar inhoud
opgeblazen buik

Opgeblazen buik: hoe komt het en hoe kom je er vanaf?

Je kent het vast wel. Je zit gezellig met vrienden aan tafel, te genieten van je maaltijd. Zonder dat je het merkt gaat je spijsvertering van binnen wild tekeer. Met als resultaat: een opgeblazen buik. Ook wel een ballonbuik genoemd. Zeker in de zomer krijgen we hier meer mee te maken dan in de winter. En dat komt niet alleen door die gezellige etentjes en terrasjes. Een opgeblazen buik: hier komt het door en dit kun je ertegen doen.

Wat is een ballonbuik?

Een opgeblazen gevoel kennen we allemaal. Voor diegenen die er tóch nog nooit last van hebben gehad – lucky you: een opgeblazen gevoel kun je het best omschrijven als een vervelend en drukkend gevoel op de darmen. Dit uit zich in een dikkere en vaak hardere buik dan normaal. Je buik is dus letterlijk opgeblazen zoals een ballon.

Het vervelende is dat zo’n ballonbuik vaak gepaard gaat met vervelende bijkomstigheden zoals misselijkheid, winderigheid, krampen of constipatie. Een ongeluk komt nooit alleen…

Hoe ontstaat een opgeblazen buik?

In tegenstelling tot wat velen denken, ligt het niet altijd aan wat je die dag hebt gegeten. Je kunt lucht binnenkrijgen door verschillende redenen. Wanneer je bijvoorbeeld te snel eet, hap je vaak veel lucht mee naar binnen.

Praten tijdens het eten levert hetzelfde resultaat op. Daarnaast kan er extra gasvorming zijn in je dikke darm, waardoor jouw hele maagdarmstelsel meer lucht bevat dan normaal. Dit merk je vooral aan de buitenkant…
Kort gezegd: hoe meer lucht je binnenkrijgt, hoe meer gasproductie er zich in je lichaam afspeelt. Met een opgeblazen buik en bijkomstige kwaaltjes tot gevolg.

Wat je eet kan overigens wel de basis van je opgeblazen buik zijn. Jouw lichaam is bijvoorbeeld heel gevoelig voor de opname van sorbitol en fructose, de suikers die je terugvindt in fruit. Je lichaam kan deze niet onbeperkt opnemen en wanneer je te veel fruit eet zal je lichaam hier op reageren. De darmbacteriën gaan dan namelijk in overdrive en produceren extra gas. Ook groenten – zoals bonen en broccoli – en koolzuurhoudende drank, creëren extra gasproductie en winderigheid.

Een opgeblazen gevoel heeft dus altijd iets te maken met je spijsvertering of de samenstelling van de microbiotica in je maagdarmkanaal, die de spijsvertering mee op gang trekken. Het komt niet altijd door te veel of te snel eten. Ieder lichaam reageert namelijk anders op bepaalde voeding en ieder lichaam kan op verschillende momenten anders reageren op dezelfde voeding.

Dit maakt het begrijpen van jouw spijsvertering erg complex. Eén ding staat helaas vast: de exacte oorzaak van jouw opgeblazen buik is vaak behoorlijk lastig te achterhalen.

Gevarieerd voedingspatroon

Omdat het lastig is om met zekerheid te zeggen wat jouw opgeblazen gevoel veroorzaakt, is het niet verstandig om direct allerlei voedingsmiddelen – zoals koolhydraten – te schrappen. Het belangrijkste is, net als bij bijna ieder gezondheidsprobleem, dat je een gezond en gevarieerd voedingspatroon met voldoende fruit, groenten en vezels aanhoudt. Suiker, verzadigde vetten en bewerkte voeding kun je beter aan de kant laten staan. Dit zijn dan ook wel voedingsmiddelen die je zonder problemen kunt schrappen, omdat ze jouw lichaam geen enkel gezondheidsvoordeel opleveren.

Wat je nog meer kunt doen om die opgeblazen buik tegen te gaan? Probeer te eten met mate. Kijk hoe je lichaam reageert op iedere groente, zodat je weet of je bijvoorbeeld een meer opgeblazen buik hebt na het eten van broccoli dan na het eten van bloemkool. Dit verschilt bij iedereen. Als je dan toch heel graag broccoli eet, weet je in ieder geval dat je het beste met mate kunt eten, om dat vervelende gevoel zoveel mogelijk te vermijden.

Eet bewust

Heb je alles al geprobeerd, maar lijkt toch niets die ballonbuik ‘leeg te prikken’? Dan ligt het misschien toch aan het tempo waarop je eet. Ben je altijd on the move en is jouw eten in een paar tellen op zodat je weer snel verder kunt? Doe dan toch iets rustiger aan. Bewust eten geeft je darmbacteriën namelijk meer tijd om jouw voeding rustig te verwerken.

Wanneer je jouw maaltijd gedachteloos aan het wegwerken bent, moeten je darmbacteriën sneller en harder werken, omdat jij sneller eet. Dat leidt tot extra gasvorming. Eet daarom iedere maaltijd bewust, kauw voldoende op je eten en besef wat je precies in je mond steekt. Zo voel je direct ook beter wanneer je genoeg hebt gegeten, wat niet alleen je opgeblazen buik, maar ook je dieet ten goede komt.

De oorzaak achter een opgeblazen buik is dus helaas nooit eenduidig en hoe je er vanaf komt, hangt sterk af van hoe jouw lichaam op bepaalde voedingsmiddelen reageert. Gelukkig hebben de meeste mensen er niet altijd last van en ervaren ze het grootste deel van de tijd geen ongemakken. Heb je hier wel voortdurend last van? Raadpleeg dan je huisarts om er zeker van te zijn dat alles in orde is.

De Immunity Booster Family Defense en je stoelgang

De Immunity Booster Family Defensebevat probiotica . Probiotica zijn levende, nuttige bacteriën die van nature in de darmen voorkomen. Family defense zit boordevol levende fermenten, de lactobacillus plantarum en lactobacillus gasseri. Family defense versterkt je darmflora¹¹  waardoor je stoelgang kan verbeteren en hulp kan bieden bij constipatie¹¹ . De blauwe bes ondersteunt de spijsvertering¹¹ . Family Defense in je winkelmandje>>

Chantal V.: "De Family defense is super! Na 35 jaar laxeermiddelen te hebben gebruikt, neem ik nu enkel nog maar de Family defense!"
Vorig artikel Post zwangerschapsbuik? Zo kom je ervan af
Volgend artikel Zijn we er al? Lekkere en gezonde tips voor onderweg naar jouw vakantiebestemming