Doorgaan naar inhoud
buikvet verliezen

Buikvet verliezen? Vermijd dan deze 3 valkuilen

Het getalletje op de weegschaal is omlaag gegaan, maar dat buikvet blijft helaas nog zitten. Je bent niet de enige: buikvet verbranden is namelijk behoorlijk lastig. Zeker wanneer het een specifieke plek betreft waar je graag centimeters ziet verdwijnen, omdat je lichaam zelf bepaalt waar het vet als eerste verdwijnt. Maar om je een beetje houvast te geven: de onderstaande drie dingen zorgen er in ieder geval voor dat je jouw buikvet maar niet kwijtraakt. Maar eerst:

Waarom je jouw buikvet echt weg wilt krijgen

Je kunt er helaas niks aan doen dat buikvet verbranden moeilijk is. Toch is het de moeite waard om het weg te proberen krijgen, zeker als je echt voor een gezond lichaam wilt gaan. Wie meer buikvet heeft, loopt namelijk een hoger risico op diabetes, kanker en hart- en vaatziekten. De hoeveelheid buikvet is een indicator van hoeveel vet er rond je organen zit. Hoe meer vet je daar hebt, hoe meer risico je loopt dat je organen niet optimaal kunnen functioneren en na verloop van tijd zelfs gaan falen.
Dit is direct ook de reden waarom overgewicht lichamelijk zo belastend is. Het vet dat je met het blote oog ziet, is het subcutaan vet. Daarnaast is er het viscerale vet dat rond je organen zit. Hoe meer buikvet je hebt langs de buitenkant, hoe hoger het viscerale vetpercentage langs de binnenkant. Wanneer jouw buikvet verdwijnt, ben je van binnen dus ook een stuk ‘schoner’. De volgende drie dingen hebben een negatieve invloed op jouw buikvet:

1. Te veel slechte vetten

Het menselijk lichaam kan niet zonder vetten, je hebt ze namelijk nodig om goed te kunnen functioneren. Je lichaam gebruikt vet als brandstof, zodat je jouw dagelijkse activiteiten probleemloos uit kunt voeren. Het maakt wél uit welke vetten je precies eet. Slechte vetten zijn verzadigde vetten die je in ongezonde voeding zoals koekjes en chips terugvindt. Wil je buikvet verbranden? Dan moet je deze vetten links laten liggen, omdat ze je juist meer buikvet opleveren. Focus in plaats daarvan op onverzadigde en gezonde vetten die je terugvindt in olijfolie en vette vis zoals makreel, zalm en haring.

2. Te veel bewerkte koolhydraten

Wat eten betreft geldt: hoe puurder hoe beter. Koolhydraten worden namelijk vaak behoorlijk bewerkt, waardoor ze al snel voor een te hoge bloedsuikerspiegel zorgen. Een snelle piek in jouw bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat je je minder verzadigd voelt en dus sneller weer honger hebt. Bovendien zul je ook nog eens meer trek hebben in zoetigheid. Zodra je iets zoets eet zal je bloedsuikerspiegel opnieuw snel pieken. Je lichaam maakt door de snelle stijging van je bloedsuikerspiegel meer insuline aan. Dit resulteert op lange termijn in meer vetopslag, in plaats van dat je het overtollige vet verbrandt.
Net als vetten, zijn koolhydraten essentieel om lichamelijk optimaal te kunnen functioneren. Ook hier geldt dat je de juiste categorie koolhydraten moet kiezen. Ga vooral voor goede en complexe koolhydraten die je uit groenten en fruit haalt en laat de lege koolhydraten – in overbewerkt voedsel zoals wit brood of chips – links liggen.

3. Te weinig slaap

Te weinig slaap is een echte boycot van je vetverbranding. Bij gebrek aan voldoende slaap put je namelijk jouw lichaam uit, omdat het niet genoeg tijd krijgt om te herstellen en op te laden. Hierdoor krijg je last van stress, omdat je lichaam harder zijn best moet doen om te blijven functioneren. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt al meerdere keren dat weinig slaap leidt tot een groter risico op overgewicht. Wil je wel slapen, maar lukt het je niet zo goed? Drink dan eens een halfuurtje voordat je gaat slapen, het natuurlijke drankje SleepDust. De natuurlijke ingrediënten brengen je tot rust, waardoor je sneller in slaap valt. Zo lukt het om beter te slapen én daardoor hardnekkige dat buikvet sneller te verliezen.

Naast deze drie punten hangt het verbranden van je buikvet ook samen met andere factoren, zoals je leeftijd en je mate van activiteit. Maar: als je de bovenstaande drie oorzaken die de vetverbranding kunnen vertragen wegneemt, én als je niet opgeeft, dan lukt het ook jou om dat buikvet kwijt te raken. Geloof ons: de aanhouder wint.

Vorig artikel 10 tips voor meer beweging op kantoor
Volgend artikel Zo leer je voedingsetiketten lezen: ontbijtproducten