Doorgaan naar inhoud
Met deze tips wordt tofu áltijd lekker!

Met deze tips wordt tofu áltijd lekker!

Iedereen heeft een mening over tofu, en hier is de onze: we love tofu! Als het op de juiste manier wordt bereid, tenminste. Als je er nog nooit mee hebt gekookt, kan het bereiden van tofu een beetje spannend zijn. Maar dankzij deze tips wordt je tofu áltijd lekker!

Wat is tofu precies?

Tofu is een plantaardig ingrediënt op basis van soja dat wordt gemaakt van gestremde sojamelk die tot een vast blok wordt gevormd. Het is een goede bron van plantaardige eiwitten die op allerlei manieren kan worden gebruikt. Het is een geweldige aanvulling op vegetarische en veganistische diëten, maar zelfs als je een vleeseter bent, is tofu een lekker alternatief.

Zo bereid je tofu

Tofu is gemakkelijk om mee te werken, maar er zijn een paar dingen die je moet weten voordat je ermee aan de slag gaat.

De juiste textuur

Zorg ervoor dat u de juiste textuur kiest. Je kunt kiezen uit zijdezachte tofu en stevige tofu. Wanneer je tofu als hoofdgerecht serveert of als topping, heb je stevige tofu nodig. Het heeft een steviger, dichter textuur en bevat minder water dan andere soorten tofu. Koop liefst biologische tofu die gemaakt is zonder genetisch gemodificeerde sojabonen.

Persen

Tofu bevat veel water, en je wilt het meeste eruit persen, vooral als je het gaat bakken of grillen. Tofu-persen zijn in de winkel verkrijgbaar, maar je hoeft er geen te hebben. Je kunt een stapel boeken gebruiken, of gewoon je handen gebruiken om het lichtjes in een keukenhanddoek of keukenpapier te persen. (Zorg er wel voor dat je niet te hard drukt, anders kruimelt het!).

Kruiden 

Van tofu wordt niet voor niets gezegd dat het weinig tot geen smaak heeft. Dat komt, omdat het ook zo is!  Zorg er dus altijd voor dat je het goed kruidt of marineert.

Een lekker recept voor tofu

Bakken is een favoriete manier om tofu te bereiden. Het levert smaakvolle, stevige blokjes op die perfect zijn om toe te voegen aan een roerbakschotel of salade!

  1. Verwam de oven op 220 graden.
  2. Laat de tofu eerst uitlekken en druk hem voorzichtig in een keukenhanddoek of keukenpapier boven de gootsteen.
  3. Snijd het vervolgens in blokjes van een centimeter en verdeel ze in een enkele laag over een met bakpapier beklede bakplaat.
  4. Besprenkel de blokjes met olijfolie (de SkinnyLove olijolie knoflook gember chili is een aanrader!), tamari of shoyu en eventueel andere lekkere kruiden naar keuze en meng goed door elkaar.
  5. Schuif de bakplaat in een oven en bak tot de blokjes aan de randen bruin zijn. 

Lees ook eens:

Vorig artikel Zelf SkinnyLoveProof jam maken van vers fruit
Volgend artikel De lekkerste gerechten met boekweitpasta op Instagram (SkinnyLove Proof!)