Een vitamine B12-tekort herken je aan deze duidelijke signalen

Je hebt allerlei vitaminen en mineralen nodig om optimaal te kunnen functioneren. Daarnaast heb je ook nog een minimale hoeveelheid nodig om vol energie de dag door te kunnen komen. Maar het is helaas soms moeilijk te herkennen wanneer je een vitaminetekort hebt. Neem bijvoorbeeld vitamine B12. Veel mensen hebben hier een tekort aan zonder dat ze het zelf merken. Pas wanneer de dokter de symptomen vermeldt, vallen de puzzelstukjes in elkaar. De onderstaande signalen wijzen op een vitamine B12-tekort, maar eerst:

Waarom hebben we vitamine B12 nodig?

Vitamine B12 is essentieel voor veel lichamelijke functies. De vitamine draagt bijvoorbeeld bij aan jouw zenuwstelsel, immuunsysteem, de vorming van jouw DNA en een gezond energieniveau waarmee je de dag goed kunt doorkomen. Vitamine B12 zorgt namelijk voor de aanmaak van gezonde rode bloedcellen. Deze bloedcellen heb je nodig om je lichaam van voldoende zuurstof te kunnen voorzien. Wanneer je organen niet voldoende zuurstof via jouw bloed krijgen, heb je geen energie meer over en voel je je behoorlijk vermoeid. Daarnaast verzwakt dit op de lange termijn jouw immuunsysteem. Ook heeft vitamine B12 invloed op jouw mentale gezondheid, en dan vooral je emoties. Het spreekt dus voor zich dat een vitamine B12-tekort tot vele gezondheidskwaaltjes leidt. Dat de vitamine niet aangemaakt wordt door je lichaam maakt het er niet makkelijker op.

Voornamelijk vrouwen tussen 40 en 60 jaar lijken veel last te hebben van een vitamine B12-tekort. Dat komt doordat je lichaam naarmate je ouder wordt, minder makkelijk voedingsstoffen uit jouw eten opneemt. Ook vegetariërs en veganisten lopen meer risico op gezondheidskwaaltjes, omdat vitamine B12 vooral te vinden is in dierlijke producten. Heb jij last van de volgende kwalen? Dan is de kans groot dat je een vitamine B12-tekort hebt.

1. Je tong voelt pijnlijk aan

Door een vitamine B12-tekort verlies je heel wat smaakpapillen die ervoor zorgen dat je kunt proeven. Dit leidt tot een rode en pijnlijke tong die soms zelfs wat branderig kan aanvoelen. Als het je bijvoorbeeld opvalt dat pikant eten ineens helemaal niet meer pikant smaakt, dan bestaat de kans dat het vitaminetekort de oorzaak is. In het algemeen zul je door het tekort jouw eten minder goed proeven en lijkt het alsof niets nog echt lekker smaakt.

2. Je ziet bleek

Bij een vitamine B12-tekort bestaat de kans dat je veel minder rode bloedcellen in je lichaam hebt dan je eigenlijk nodig heb. Dit resulteert in bloedarmoede wat betekent dat je organen minder zuurstof krijgen. Het hemoglobinegehalte dat verantwoordelijk is voor het zuurstofvervoer wordt namelijk lager door het verminderde aantal rode bloedcellen. Je kunt dan opeens heel bleek zien en je erg vermoeid voelen.

3. Je hebt een duizelig gevoel

Een vitamine B12-tekort tast je zenuwstelstel aan, waaronder die van je ruggengraat. Deze zenuwen lopen verder uit in je benen en zorgen voor de gevoeligheid daarin. Door een vitaminetekort kunnen de zenuwen in je ruggengraat minder snel reageren op prikkels vanuit je hersenen. Als je bijvoorbeeld aan het wandelen bent of opstaat, kan het zijn dat je je plotseling heel duizelig voelt, en dat je het zelfs moeilijk vindt om je evenwicht te bewaren. In combinatie met de andere symptomen kan dit wijzen op een gebrek aan vitamine B12.

4. Je bent ineens erg emotioneel

Ben je normaal gesproken iemand die beheerst reageert, en eerder naar de rationele kant neigt in vervelende situaties? Wanneer je dan ineens erg geïrriteerd wordt en bij het minste of geringste voelt dat je moet huilen, dan kan het zijn dat je een vitamine B12-tekort hebt. Deze vitamine is namelijk enorm belangrijk bij de productie van de gelukshormonen serotonine en dopamine. Deze hormonen beïnvloeden je humeur en je emoties en kunnen je dus gelukkig of ongelukkig laten voelen.

5. Je hebt geen energie

Voel je je lusteloos en heb je nergens zin in? Wanneer je jezelf voor niets kunt motiveren, terwijl je normaal een brok energie bent, kun je last hebben van een gebrek aan vitamine B12. Deze vitamine zorgt namelijk – via de hemoglobine in jouw bloed – voor een energieboost, waardoor je de dag moeiteloos doorkomt en van de ene naar de andere to-do op je lijstje kunt springen. De lusteloosheid heeft te maken met de vermoeidheid en andere lichamelijke klachten die voortkomen uit een vitamine B12-tekort.

Herken je een of meerdere symptomen? Maak dan eens een afspraak bij je huisarts om je bloed te laten controleren. Dit is uiteindelijk de enige manier om zeker te weten of je met een tekort zit en welk tekort dat dan precies is.

ONZE EIGEN WINKELS

Sinds 1972 – reeds 48 jaar – zijn wij als bio-bedrijf op duurzame wijze actief in België.
Vanaf begin 2020 helpen wij ook Nederlanders die er voor kiezen op een vlotte en gezonde manier af te vallen. Binnenkort hopen we ook in Nederland een eigen shop te kunnen openen.

100% TEVREDENHEID GEGARANDEERD

100% tevredenheidsgarantie