Doorgaan naar inhoud
Keep it simple: zo lukt vis uit de oven altijd

Keep it simple: zo lukt vis uit de oven altijd

Een vis uit de oven bereiden is doodsimpel. Als je weet hoe je dat doet, tenminste. Wij leggen je in een paar stappen uit hoe vis uit de oven nooit kan mislukken.

Verse vis of diepvries?

Gebruik het liefst verse vis. Wil je toch liever een visje uit de diepvries, zorg er dan voor dat ze goed ontdooid is, voor je de vis in de oven steekt. Anders wordt je vis slap en nat en da's niet lekker. 

Dep de vis goed droog

Het is dus belangrijk dat de vis droog de oven ingaat. Dep de visfilets altijd voor gebruik voorzichtig droog met keukenpapier. Dan zijn ze klaar om de bakplaat op te gaan en krijgen ze een krokant korstje.

Snijd de visfilets in gelijke stukken

Zorg dat de vis in gelijke stukken verdeeld is. Met verschillende formaten is rauwe of juist te gare vis het resultaat. Stukken die smal aflopen naar de uiteinden? Vouw de smalle uiteinden simpelweg onder de filet. Zo gaart je vis mooi gelijk.

Voorkom vastgeplakte vis

Vastgeplakte vis voorkom je door de ovenschaal of bakplaat in te vetten. Een paar druppels SkinnyLove olijfolie uitsmeren werkt perfect. Wat je ook kunt doen is de op een bedje van groenten leggen. Met ui, wortelen, courgette of citroen wordt je filet nóg lekkerder.

Geef smaak aan de vis

Smeer de vis in met een laagje SkinnyLove olijfolie naar keuze. Dit voorkomt dat je vis uitdroogt en geeft de vis extra smaak. Ook insmeren met pesto is een heel goed idee. Of spice it up met de SkinnyLove super chili spread! Oh-la-la!

Een mals visje

De hete ovenlucht kan je vis flink uitdrogen. Bescherm je vis met folie, of een boel groenten om uitdroging te voorkomen. Wil je dat liever niet, leg de vis dan met de huid omhoog of voeg wat vocht aan de ovenschaal toe. Dat kan – naast water – ook groentebouillon of shoyu zijn.

De juiste baktijd

Hoe juiste baktijd, hangt af van de dikte van de vis. En omdat dat altijd anders is, gebruik dan de volgende rekensom: zet je oven op 200 graden en pak en meet de vis op (ja, met een meetlint). Per centimeter dikte moet je vis vijf minuten langer bakken. Dus een visfilet van 2 cm dik, bak je op 10 minuten, bijvoorbeeld.

Controleer of de vis gaar is

De gaarheid van vis controleer je altijd wanneer de minimale baktijd verstreken is. Hoe? Simpel: prik met een vork in de filet en wiebel er wat mee. Schuiven de stukken eenvoudig uit elkaar, dan is je vis gaar. Keep it simple!

Probeer eens dit lekkere recept:

Vorig artikel Dessert van citrusfruit
Volgend artikel Recept: carpaccio van courgette met geitenkaas